Om at købe hvalp

Cockeren er en meget populær race, men dens popularitet har desværre også gjort den genstand for useriøse 'opdrættere', som producerer hvalpe udelukkende for pengenes skyld. Sådanne 'opdrættere' tager som regel ingen eller kun meget lidt hensyn til hvalpenes temperament eller helbred - bl.a. fordi de ingen viden har om disse emner - og de vil sælge en hvalp til hvem som helst uden at stille spørgsmål, blot for pengene skyld og ofte til skyhøje priser når man tager kvaliteten af den slags hvalpe i betragtning. Man kan være heldig at få en sund hvalp, men der er ingen garanti.

Mange af disse hvalpe er atypiske for racen og lider ofte af dårlig helbred og temperament bl.a. fordi deres 'opdrættere' ikke kender til hundenes eventuelle sygdomsforløb. Det skyldes at der - i modsætning til DKK-opdrættere - ingen krav stilles til f.ex. øjenlysning og hoftefotografering for at udelukke hunde med skavanker i avlsarbejdet.

Jeg opfylder disse krav og mere til, idet jeg også Optigen-tester mine avlshunde for at være sikker på at de ikke lider af arvelige øjensygdomme. Og jeg gør det for mine hvalpes skyld. Jeg vil ikke sætte hvalpe i verden hvis der er den mindste tvivl om deres helbred.  

I modsætning hertil ved de 'opdrættere' der reklamerer med at de sælger en 'ægte' cocker spaniel men uden papirer ikke hvad de avler fordi de kun kan se hundes overflade men ikke så utroligt vigtige ting som sundhed og temperament. Den slags 'opdrættere' ved heller ikke om de laver indavl fordi de ikke kender hundenes slægtskab.

I modsætning hertil kontrollerer jeg på Hundeweb om der slægtskab mellem tæve og hanhund, hvilke linier der er bag hundene og om der er arvelige sygdomme.

Sådan gør ansvarsfulde og seriøse opdrættere:

 • Har en seriøs interesse i racen og tager ofte del i aktiviteter med deres hunde, så som udstillinger, jagt (evt.), agility, lydighedstræning etc. Alle seriøse opdrættere er medlemmer af mindst én opdrætterklub som Dansk Kennel Klub og Spaniel Klubben.

 • Prøver at sikre sig at hvalpene kun sælges til de mest velegnede hjem. De vil stille spørgsmål til dig, ligesom du bør spørge. Hvis en opdrætter overhovedet ingen spørgsmål stiller, så spørg dig selv hvorfor de tilsyneladende er fuldstændig ligeglade med hvor deres hvalpe ender.

 • Forstår at opdræt af et kuld hvalpe kræver en enorm indsats og oceaner af tid og kræfter og har derfor kun få kuld om året, som vil være nøje planlagt med temperament og helbred som topprioriteter. De vil gøre alt for at deres hvalpe er velprægede og socialiserede før de rejser til nye hjem.

 • Giver villigt råd og vejledning til potentielle købere - også selv om de ikke selv p.t. har hvalpe, og vil ærligt oplyse om racens krav til f.eks. pelspleje, aktivering, fodring m.m., samt oplyse om de evt. arvelige sygdomme der kan være inden for racen.

 • Yder hjælp og råd også efter hvalpen er solgt.

 • Udlevere alle relevante papirer sammen med hvalpen - (stambogen SKAL følge med hvalpen) - fodervejledning, trimmevejledning, sundhedsattest fra dyrlægen, vaccinationsattest, købsaftale.

 • Tilbyder potentielle hvalpekøbere at se hele husstandens hundehold, i det mindste moderen og hvalpekuldet og, hvis muligt, andre slægtninge til hvalpen. Hvis alle opdrætterens hunde virker glade og tilfredse og hilser gæster velkomne, er det en god indikation for at hvalpe fra denne opdrætter vil have et glad og udadvendt temperament.

Sådan gør seriøse opdrættere IKKE:

 • Sælger hvalpe under 8 uger.

 • Opdrætter hvalpe for pengenes skyld.

 • Sælger til hundehandlere eller sælger til folk de ikke har mødt personligt og vurderet egnet.

 • Tilbyder at levere hvalpen eller tilbyder at møde potentielle hvalpekøbere på rastepladser eller motorvejskiosker. Hundehandlere benytter ofte denne taktik for at forhindre købere i at se de usle forhold hvorunder hvalpene er født.

 • Fortæller at hvis man vil have stambog, koster hvalpen ekstra. ALLE hvalpe fra DKK kennelmærkeindehavere ER allerede stambogsregistreret når de er 3 uger!!

 • Sælger hvalpe uden DKK stambog.

 • Fremhæve overdrevne påstande for sine hvalpe, f.eks. som at påstå at alle hvalpe er egnede til udstilling. Erfarne opdrættere ved at det ikke er muligt på nogen måde at garantere at en 8 ugers hvalpe har "udstillingskvalitet" og vil gøre dette klart for købere som er ude efter en "udstillingshvalp" 

 • Annoncerer hvalpe til salg i "gratis"-aviser. Hvalpefabrikker har ofte annoncer i disse aviser, hvorimod seriøse opdrættere benytter sig af mund til mund anbefalinger fra andre opdrættere og tidligere købere, annoncer på DKK's og Spaniel Klubbens hvalpelister. Hvis det bliver nødvendigt at annoncere, vil det være med alm. betalte annoncer i seriøse aviser.

Hvordan finder man en seriøs opdrætter?

Her er nogle få retningslinier der kan hjælpe dig til at finde en seriøs opdrætter:

 • Spaniel Klubben er et godt sted at starte. Her er folk som ved hvad det drejer sig om, og kan svare på mange spørgsmål. Der er desuden en opdateret hvalpeliste, som kan ses på hjemmesiden.

 • DKK (Dansk Kennel Klub) har også hvalpeliste. Den findes på Hundeweb. På begge hvalpelister gælder det, at det er opdrætterne selv der betaler for optagelsen, så der kan være andre som også har hvalpe. Tag kontakt til nogle opdrættere og få en uforpligtende snak, og spørg dem om de evt. ved hvor der er hvalpe eller hvalpe på vej.

 • Vær tålmodig. - Seriøse opdrættere har ikke en jævn strøm af hvalpe. Man kan være nødt til at vente uger eller måneder på den rette hvalp.

 • Køb aldrig en hvalp fordi du har ondt af den, eller fordi den virker sky og bange eller fordi du vil "redde" den fra de kummerlige forhold den lever under. Dette kan blive en katastrofe - du kan ende op med en hvalp med svære helbreds- og temperamentsproblemer.